Paragraf Anlamı

PARAGRAFTA ANLAM



PARAGRAFIN YAPISI:

  • Paragraf kendi içerisinde yapısal bir bütünlük taşır. Paragrafı oluşturan cümleler bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Nasıl ki birbirinin üstüne konularak yükselen duvarın tuğlaları bir bütünlük taşıyorsa; cümlelerden oluşan paragraf da bütünlük içindedir. Paragrafı oluşturan cümlelerden biri eksik olursa paragrafın yapısı bozulur; giderek düşünce örgüsü bozuk olur.

  • Bir paragrafın yapısı üç bölüme ayrılır:

a) Giriş

b) Gelişme

c) Sonuç

  • Bir paragrafın birinci cümlesi giriş bölümü; son cümlesi sonuç bölümü; diğer cümleler de gelişme bölümüdür.

  • Giriş ve sonuç bölümleri birer cümleden oluşur; gelişme bölümündeki cümle sayısı, yazarın seçtiği konuya, ana düşünce ve onu besleyip destekleyen yardımcı düşüncelerin sayısına göre değişebilir.

  • Paragrafın yapısıyla ilgili olarak ÖSS'de sorulan soruları şöyle öbeklendirebiliriz:

a) Paragraf Tamamlama: Paragraf tamamlamada giriş cümlesi, sonuç cümlesi ya da gelişme bölümündeki boş bırakılan bir cümlenin seçenekler içinde bulunması istenir.

b) Paragraf Oluşturma: Bu tip sorularda karışık cümlelerin sıraya göre düzenlenmesi istenir.

c) Düşüncenin akışını bozan cümleleri belirleme: Bu tip sorularda paragraftaki konu, duygu, düşünce bütünlüğünü bozan diğer cümlelerle anlam bağı bulunmayan cümlenin belirlenmesi istenir.

d) Giriş cümlesini belirleme: Bu tip sorularda verilen seçeneklerden hangisinin giriş cümlesi olabileceği ya da olamayacağı sorulur

  • Böyle sorularda paragraftaki cümleler, olay, duygu, düşünce akışı mantıklı bir sıraya konularak düzenlenmelidir.

  • Dikkat edilmesi gereken diğer bir özellik de cümleler arası bağlayıcı öğelerdir. Bu bağlayıcı öğelerle cümleler birbirine bağlanır. Bu bağlayıcı öğeleri iyi belirlemek gerekir.

PARAGRAF (PARÇA-METİN) ANLAMI:

Başlık: Paragrafta anlatılanları en iyi özetleyen sözcük ya da sözcük grubudur. Şiir için de aynı durum söz konusudur. Paragrafta başlığın temel özellikleri şunlardır:

  • Paragrafın tamamını kapsar.
  • Paragrafın konusu ve ana fikri ile bağlantılıdır.
  • İlgi çekici ve düşündürücüdür.

Konu: Yazarın üzerinde durduğu olay, durum ya da düşünce paragrafın konusunu oluşturur. Şiir için de aynı durum söz konusudur. Paragrafta konunun temel özellikleri şunlardır:

  • Paragrafın tamamını kapsar.
  • Paragrafta üzerinde durulan olay, durum ya da kavramdır.
  • “Anlatılan nedir?”, “Neden söz ediliyor?” soruları metnin konusunu verir.

 

Ana fikir (Ana düşünce): Okuyucuya verilmek istenen mesajdır. Şiir için de aynı durum söz konusudur. Paragrafta ana fikrin temel özellikleri şunlardır:

  • Verilmek istenen mesajı kapsar.
  • Metinden çıkarılması gereken derstir.
  • “Bu metin hangi amaçla yazılmıştır?”, “Okuyucuya verilmek istenen mesaj nedir?” soruları metnin ana fikrini verir.

 

Hikâye Unsurları: Olay yazılarında aşağıdaki unsurlar çok önemlidir:

         Olay: Yaşanmış ya da yaşanabilecek durumlardır.

         Şahıs Kadrosu: Olayları yaşayan ve olaylardan etkilenen kahramanlardır.

         Yer (Mekân): Olayın yaşandığı çevre veya mekândır.

         Zaman: Olayın yaşandığı dönem, an mevsim ya da gündür.

 

Anlatıcı Ağzı: Hikâyede olaylar iki tür anlatıcı tarafından anlatılır:

1. Birinci Kişi Ağzıyla Anlatım:

  • Yazar kendi başından geçen ya da içinde bulunduğu bir olayı anlatır.
  • Ben ve biz ifadeleri ile bu ifadelere uygun ekler kullanılır.

2. Üçüncü Kişi Ağzıyla Anlatım:

  • Yazar, duyduğu ya da gördüğü şeyleri anlatır.
  • O ve onlar ifadeleri ile bu ifadeler uygun ekler kullanılır.



ANLATIM BİÇİMLERİ (ANLATIM TEKNİKLERİ):

  • Her anlatımın bir amacı vardır. Kanıları değiştirmek, olay içinde yaşatmak, izlenim uyandırmak, bilgi vermek.... gibi. Anlatımda biçimi belirleyen bu amaçtır.

  • Anlatımın amacına göre dört çeşit anlatım biçimi vardır:

  1. Açıklamalı Anlatım: Bir konuda bilgi vermek, açıklama yapmak, bir şeyi öğretmek istediğimizde başvurduğumuz anlatım biçimidir.

  • Bu anlatımda konunun, tanımlanması, örneklendirilmesi, başka konularla ilişkilendirilmesi, kanıtlanması gibi yöntemlere başvurulur. Düşünce yazılarında (makale, fıkra, inceleme.söyleşi .... vb.) seçilen bir anlatım biçimidir.

ÖRNEK:

Brecht, gerçek bir dram yazarıdır. En büyük amacı; kitleleri, piyeslerini görenleri değiştirmektir. İnsanlar tiyatrodan çıktıklarında yalnızca sarsılmış değil, değişmiş de olmalıdırlar.

Paragrafın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Betimleme B) Karşılaştırma

C) Tanık gösterme D) Örnekleme

E) Açıklama

Paragrafta "Brecht"in kim olduğu ve sanat anlayışı hakkında bilgi verilmektedir. Bu nedenle paragrafta uygulanan anlatım biçimi “Açıklamalı anlatım”dır.

ÖRNEK:

Aynı dili kullanan insanlar "millet" denilen sosyal varlığın temelini oluştururlar. Dil, duygu ve düşünceyi insana aktaran bir araç olduğu için, insan topluluklarını bir yığın veya kitle olmaktan kurtararak, aralarında duygu ve düşünce birliği olan bir topluluk yani "millet" haline getirir.

Bu paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

A) Öyküleme B) Tanımlama

C) Betimleme D) Karşılaştırma

E) Açıklama

  1. Tartışmalı Anlatım: Amacımız yerleşmiş kanıları değiştirmek, karşımızdakinin de bizim gibi düşünmesini sağlamaksa tartışmalı anlatım biçimini kullanırız.

  • Açıklamalı anlatımdan farklı olarak tartışmacı anlatımda iki görüşün doğru ve yanlışlıklan çatıştırılır. Anlatıcı bu çatışmadan yaralanarak karşısındakinin düşünce/erini değiştirip onu kendisi gibi düşündürmeye çalışır. Düşünce yazılarında başvurulan bir anlatım biçimidir.

ÖRNEK:

Tarih bir tekerrürden ibarettir sözü o kadar aldatıcıdır ki, insan bunun tam tersinin doğru olduğunu bildiği halde, bu sözün çekiciliğinden kurtulamaz. Gerçekten insanların, toplumların, sanatların başından geçenler hep birbirine benzeyen ya da benzetilen olaylardır. Ruh ve beden yapısı değişmedikçe inssn t=r;h;

ÖRNEK:

İletişimin karşılıklı anlayış olduğunda gerçekleşeceği söylenir. Bence hayatta bu böyle olmuyor. Önce iletişim için pratik, düşünülmüş, uygun bir kanal bulunuyor, anlayış sonra gerçekleşiyor, iletişimin bir ürünü olarak. Böylesi çok daha mantıklı ve uygulanabilir değil mi? İnsanları anlayışlı yapamazsınız ama onlara dürüst ve açık olmak özelliği kazandırabilirsiniz.

Bu paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?

A) Tartışma B) Betimleme

C) Öyküleme D) Açıklama

E) Alıntılama

  1. Betimlemeli Anlatım: Anlatılan varlık, kişi ya da çevre hakkında izlenim yaratmak, gördüklerimizi, karşımızdaki kişilerin gözünde canlandırmak amacında isek başvuracağımız bir anlatım biçimidir.

  • Bu anlatımda duyular aracılığıyla anlatılan varlığın, nesnenin kişinin veya çevrenin ayırıcı özellikleri ortaya konur. Sanatsal türler olan roman, öykü, tiyatro, şiir, röportaj, gezi yazısı gibi türlerde başvurulur.

ÖRNEK;:

Birkaç yıl önce Aksaray’ın Kayalıdere köyüne düşmüştü yolum. Çevredeki tarihi yerleşimleri gezmekti niyetim. Köyün dar sokaklarında üç beş tane eski model araba, paslanmış sabanlardan başka bir şey yoktu. Köylülerin çoğu ya tarlada ya da hayvanların peşinde otlaktaydı. Tam dönüp gidecekken, sırtında koca bir çalı demeti taşıyan yaşlı bir kadın beni durdurdu.

Bu paragrafta hangi anlatım biçimi ağır basmaktadır?

A) Örnekleme B) Tartışma

C) Açıklama D) Betimleme

E) Öyküleme

  1. Öykülemeli Anlatım: Yaşadığımız bir olaya karşımızdakini de katmak, heyecanlandırmak, zihinsel ve duyusal olarak olayın içine çekmek amacı taşıdığımızda başvurduğumuz anlatım biçimidir.

  • Öykülemede olay, kişi, çevre, zaman öğelerine yer verilir.

  • Betimlemeli anlatım gibi sanatsal türlerde kullanılır.

ÖRNEK:

Ay bir karış yükselmişti. Koruluğun bitimine dek ağaçların arasında gizlenerek ilerledi. Bir ağacın arkasından başını uzatarak yoncalıklardaki gölgeleri seçmeye çalıştı. Yerden biraz ot kopardı. Kirli elleriyle yorgun gözlerini ovaladı. Bakışlarını tekrar yoncalıklara çevirdi. İşte oradaydı. Tekrar gözlerini sildi. O an korkunç bir ses, bir gürültü duydu. Yumuşak ve ılık toprağa boydan boya uzanıp öylece kaldı.

Bu parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?

A) Öyküleme B) Betimleme

C) Tartışma D) Açıklama

E) Tanımlama

ÖRNEK:

Sofraya hep birlikte oturduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer sofrasına, ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra örtüsünü dizlerimizin üzerine çekerdik babam bağdaş kurarak başköşede otururdu. Beni sağına, kardeşimi de soluna alır, karşısında annem otururdu. Babam yemeğe başlamadan içimizden biri yanılıp da yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan kaşığının tersini, uzanan elin sırtına indirirdi.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinde verilenlerden yararlanmıştır?

A) Betimleme – öyküleme B) Öyküleme - örnekleme

C) Betimleme – açıklama D) Açıklama - öyküleme

E) Açıklama - örnekleme

 

DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI:

  • Yazarın konuyla ilgili görüşlerini okuyucuya benimsetmek için seçtiği yöntemlere düşünceyi geliştirme yolları denir.

  • Bir başka deyişle yazarın kendisine " Konuyu nasıl anlatmalıyım ki düşüncemi okuyucuma daha iyi iletebileyim? " sorusunu sorması ve bu soruya verdiği yanıttır.

Düşünceyi Geliştirme Yollan Şunlardır:

a) Tanımlama: Düşüncenin dayandığı kavramlar, nitelik ya da nicelikler açıklanır. Konunun ayırıcı özellikleri öne çıkarılır. Açıklayıcı ve tartışmacı anlatımda çok kullanılır.

ÖRNEK:

(I) Kimi insan şiiri sever, kimi sevmez. (II) Bence insanoğlunun yaptığı bunca işler, tuttuğu bunca yollar arasında şiirden yücesi yoktur. (III) Şiir, duygularımızın dışımızdaki nesneleri soyutlamalarla anlatmaktır. (IV) Şiiri sevmeyenlerle arkadaşlık kurmak bir odunla dostluk kurmak değildir. (V) Şiiri sevenlerin sayısı artsın ki, kalabalıklar, bayağılıklar azalsın.

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde bir tanımlama yapılmıştır?

A) I B) II C) III

D) IV E) V

ÖRNEK:

Kitap bir yandan geçmiş kuşakların kültürdeki kazanç ve başarılarını güvenilir bir biçimde bize ulaştırması, öbür yandan da yaşayan kuşakların oluş halindeki düşünce ve duygularını yayması ile tam bir kültür değildir.

Bu cümlede düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur?

A) Örnekleme B) Kanıtlama

B) Tanık gösterme D) Tanımlama E) Karşılaştırma

b) Örneklendirme: Anlatımda ele alınan görüşü, savı, doğrulamak, inandırıcı kılmak için örneklerden yararlanma yoludur. Bu örnek bir fıkra,olay, kişi, eser olabilir.

ÖRNEK:

insanın dışındaki her şey, doğanın tutsağıdır. Görmek için doğaya bakan her göz, bunu kolayca görür. Bir erik ağacı düşünelim erik, niçin eylülde değil de nisan, mayıs aylarında çiçek açar? Niçin yazın meyve verir? Eğer doğanın tutsağı olmasıydı, istediği zaman meyve verirdi, insanın istediği zaman doğurduğu gibi.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisi ağır basmaktadır?

A) Örnekleme B) Öyküleme C) Tanımlama

D) Benzetme E) Betimleme

ÖRNEK:

Uygarlık tarihinin büyük dönemlerini düşünecek olursak, onların en fazla etki altında kalmış dönemler olduğunu görürüz. Roma'nın en parlak dönemi, Yunan etkisiyle doludur. Eskilerin etkisi olmuştur. Fransız İhtilalinin ve Romantizm'ini kuzey rüzgarları getirmiştir. Yeni Türk Uygarlığı, Batı kültürünü korka korka değil, bütün iştahıyla içmektedir.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basar?

A) Tanımlama B) Örnekleme

C) Öyküleme D) Karşılaştırma

E) Betimleme

c) Tanık Gösterme: Bu yöntem de diğerleri gibi düşünceyi kanıtlama, inandırıcı kılmaya yöneliktir. Konuyla ilgili düşünceleri doğrulamak için tanınmış, uzman kişilerin görüşlerinden eserlerinden alıntı yapmaktır.

ÖRNEK:

Romeo ve Juliet'te Shakespeare "Bir isimden ne çıkar? Hangi adla olursa olsun / Aynı derecede güzel kokar gül dediğimiz o çiçek... " dedirtiyordu soyadlannın ayırdığı kahramanlarına. Oyunun bu ölümsüz dizelerindeki bilgelik, oyunun sonuna düşman ailelerden olan sevgililerin ölümlerinin önüne geçmediği gibi düşman milliyetçiliklerin isimler aracılığıyla birbirlerinin tarihsel varlıklarını yok etme çabaları da halen sürüyor. Yüzyıllardan beri ad koymak, adlandırılan varlık üzerindeki egemenliğin en kestirme yoludur insanların gözünde.

Yazar, paragrafın sonunda açıkladığı düşüncesini kanıtlayabilmek için hangi anlatım biçimini ve yöntemini kullanmıştır?

A) Alıntı yapma - Açıklama

B) Benzetme - Betimleme

C) Karşılaştırma - Tartışma

D) Tanık gösterme - Örnek verme

E) Tartışma - Öyküleme

ÖRNEK:

Ben sözcüğünün anlamı, belki de hiçbir zaman saydam olmadı. İlk bakışta yalınmış gibi görünen bu sözcüğün gösterdiği varlığın aslında bir bütün olmadığını 13.yy.'da Yunus Emre seslendiriyor: "Beni bende demem / Ben bende değilim / Bir ben vardır bende benden içeri."

Bu paragrafta hangi anlatım biçimi ve yöntemi kullanılmıştır?

A) Tartışma - Tanık gösterme

B) Açıklama - Tanımlama

C) Tartışma - Karşılaştırma

D) Açıklama - Tanık gösterme

E) Betimleme - Benzetme

Not: Sözü söyleyenin sadece adı geçerse örnekleme; kişinin adıyla birlikte sözü de verilmişse tanık gösterme olacağı unutulmamalıdır

d) Karşılaştırma (İlişki Kurma) : Ele alınan konuyu benzer ya da karşıt özellikler taşıyan bir başka konuyla ilişkilendirmektir. Kıyaslama da denilen bu yöntemle düşünceler daha açık seçik, daha belirgin duruma getirilir.

ÖRNEK:

İki tür şiir vardır; Sesiyle sese üsluplarıyla öne çıkanlar; sesi belirgin oimakla birlikte imge dünyaları ve çizdikleri dünyalarla belirginleşenler. Birinci tür şiir kişiyi sesiyle sarar ve onu kendine tutsak eder; ikinci tür şiir ise insanı kendine özgü sesiyle baş başa bırakarak ona yeni şiirler yazdırır. Birinci tür, kolay taklit edilir; ikinci türü taklit etmek zordur.

Bu parçanın anlatımında özellikle aşağıdakilerden hangisi ağır basar?

A) Öyküleme B) Karşılaştırma

C) Tanımlama D) Örnekleme

E) Betimleme

ÖRNEK:

Ömer Faruk Toprak "Tuz ve Ekmek" romanında, olağan üstü bir başarı sağladığı gibi, Rıfat İlgaz da "Karartma Geceleri" 'nde, kendine özgü kalem ustalığını ortaya koyarak, sanat gücünü kanıtlamıştır, iki yazarımız da dönemin baskılarından söz etmiş, aynı nedenlerle kaçış, saklanış gibi konuları betimlemiştir.

Bu parçada hangi anlatım yolundan yararlanılmıştır?

A) Tartışma B) Karşılaştırma

C) Örnekleme D) Tanımlama

E) Öyküleme

e) Benzetme: Taşıdığı özellikler yönüyle zayıf olan bir varlığı veya durumu güçlüye benzetmektir.

  • Benzetme de aslında bir çeşit karşılaştırmadır.

ÖRNEK:

Kiracı - ev sahibi ilişkisi garson - müşteri ilişkisine benziyor. Sanki insani bir yaklaşımı var; ama aslında alım - satım işi. Kiracı aslında müşteri ama o kadar baskı altındaki bunu fark edemiyor. Ne kadar gülümserse garsonu rahatsız etmez, bahşişi nasıl vermeli? Bunlar kendi başlarına sorun oluyor. Sonuçta her ikisi de yarı yarıya mahcup kalıyor.

Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisi vardır?

A) Betimleme

B) Tartışma

C) Alıntılama

D) Karşılaştırma

E) Tanımlama

ÖRNEK:

"Gündüzün tüm güzellikleri geceyle nasıl kaybolursa, çıkarcı dostluklar da bu acı günlerde geçip gider."

Yukarıdaki tümcede düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur?

A) Tanık gösterme B) Somutlama

C) Tanımlama D) Öyküleme

E) Betimleme

f) İstatistiklerden Yararlanma: Düşünce yazılarında ileri sürülen savı kanıtlamak için sayısal verilerden yararlanma tekniğidir.

ÖRNEK:

Türk sanatseverlerine dünyanın ünlü sanatçılarını tanımak, yabancılara da ülkemizin tarihsel ve doğal zenginliklerini göstermek amacıyla ilki 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıldönümü nedeniyle düzenlenen uluslar arası istanbul Festivali'nin 6. bugün başlayacaktır. Avrupa Müzik Festivalleri Birliği üyesi olarak dünyanın en ünlü 36 festivali arasına giren bu yılkı şenlikte 14 ülkeden 113 sanatçı yer almaktadır.

Bu parçanın anlatımında, düşünceyi geliştirme yollarının hangilerine başvurulmuştur?

A) Benzetme - Karşılaştırma

B) Tan ı mlama - Tan ı k gösterme

C) Örnekleme -istatistiklerden yararlanma

D) İstatistiklerden yararlanma-Karşılaştırma

E) Örnekleme - Tanımlama

ÖRNEK:

Fransızların nişan dağıtmakta elleri hiç de sıkı değildir. Crapsuillot dergisi 1995'de 250.000 kişinin Legion d'honneur nişanı taşıdığını yazıyor. Bunlardan 164.000'i askerdir. Yalnız., Fransızlar, kimi zaman, verdikleri nişanı geri almaktan çekinmezler.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

A) Sayısal verilerden yararlanma -Tanımlama

B) Açıklama-Tanımlama

C) Tartışma - Benzetme

D) Örnekleme - Sayısal verilerden yararlanma

E) Tanımlama - Tanık gösterme

ANLATIMIN NİTELİKLERİ

  • Bir metnin (anlatımın) temel öğesi konudur, ancak konu ne denli ilgi çekici olursa olsun bir anlatımla ortaya konulmuşsa geniş bir okuyucu kitlesine hitap edemez, okuyucunun beğenisini toplayamaz.

  • Başarılı ve iyi bir anlatım bir takım üstün niteliklere sahip olmalıdır. "

  • Bu nitelikleri dört başlıkta açıklayabiliriz.

1. DİL BİLGİSİ KURALLARİNA UYGUNLUK:

  • Bir anlatımın istenilen başarıya ulaşabilmesi için öncelikle dilin kurallarına, noktalama işaretlerine, yazım kurallarına uygun olması gerekir.

2. YALINLIK:

  • Anlatımın süsten, gösterişten arınmış, sade anlaşılır bir dille yazılmasıdır.

ÖRNEK:

"Anlatımda bu niteliği sağlamak için söyleyiş güçlüğü yaratmayacak, anlamlan herkes tarafından bilinen sözcükleri seçmek ve bunlarla konuşma dilinin özellikleri içeren kısa cümleler kurmak gerekir Uzun, bileşik, karmaşık yapılı cümleler bu niteliği zedeler."

Bu parçada sözü edilen anlatım niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yalınlık B) İçtenlik C) Duruluk

D) Akıcılık E) Açıklık

3. AÇIKLIK:

  • Sözün anlaşılır olası, tek bir anlama gelecek şekilde kullanılmasıdır. Başka anlama gelebilecek veya okuyanların farklı anlamlarına neden olacak sözcüklerin kullanılmamasıdır.

  • Anlatımda açıklık; sözcüklerin, deyimlerin, söz öbeklerinin uygun yerde ve uygun anlamda, noktalama işaretlerinin eksiksiz ve yerli yerinde kullanılmasıyla sağlanır.

4. DURULUK:

  • Anlatılmak istenen duygu, düşünce ya da olayı yeterince sözcük, sözcük öbeği kullanarak anlatmaktır. Duru anlatımdan gereksiz sözcüklere yer verilmediğinden tek bir sözcük bile çıkarılamaz.

ÖRNEK:

" Benim cümlelerimde ne eksik bir sözcük ne de fazla bir sözcük vardır."

Yazarın anlatımında görülen nitelik hangisidir?

A) Açıklık B) Akıcılık C) Duruluk

D) Doğallık E) Özlülük

5. AKICILIK:

  • Anlatımın okuyucuyu sürüklemesi, yazıda kolayca ve istekle okunan bir nitelik bulunmasıdır. Bunun için de anlatımda; dilin takılacağı pürüzler ilgiyi azaltacak, dikkati dağıtacak duraksamaların oimaması gerekir.

6. ÖZLÜLÜK ( YOĞUNLUK ):

  • Atasözlerinde olduğu gibi az sözle çok şey anlatmak, derin anlamiar ifade etmektir.

ÖRNEK:

"Onun yazıları ne kadar kısa olursa olsun, sayfalar dolusu mesaj iletir okurlara."

Bu cümlede yazarın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini söylemek doğru olur?

A) Yalınlık B) Açıklık C) Duruluk

D) Özlülük E) Akıcılık

7. DOĞALLIK:

  • Anlatımda olağanüstülüklere, masalsı öğelere, okuyucuda kuşku uyandıracak abartılara yer vermemektir.

ÖRNEK:

"Onun hikayelerinde bent rahatsız eden bir şey var. Yazılarındaki başkaldırıları o kadar abartılı ki, sıkıyorsa yaşama geçir bunları, dedirtiyor insana. Öyle ki gerçek yaşamda bir haksızlıkla karşı karşıyayken görsem o yazarı sanki donup kalacakmış, hiç ses çıkaramayacakmış gibi geliyor bana.)

Bu parçada tanıtılan yazarın hikayelerinde eksik görülen nitelik hangisidir?

A) Özlülük B) Duruluk C) Akıcılık

D) Açıklık E) Doğallık

ÖRNEK SORULAR

1. Ömer Seyfettin edebiyatsız edebiyatın peşindedir. Şairanelikten, mecazdan, süsten, gereksiz sözcükten, uzun cümlelerden kaçınmıştır."Yeni Lisan" adlı makalesindeki ilkelere bağlı kalmıştır. Halkın anlamını bilmediği yabancı sözcükleri hiç kullanmamıştır.

Bu parçaya göre Ömer Seyfettin'in anlatımında aşağıdaki niteliklerden hangisi yoktur?

A) Açıklık B) Derinlik C) Akıcılık D) Yalınlık E) Duruluk

2. Eski tanınmış bir yazarımızdan bir gazetede günlük fıkralar yazması istenmiş. Ücret konusu açılınca yazarımız şunları söylemiş: "Uzun yazarsam, yarım altın isterim; kısa yazarsam bir altıdan aşağı olmaz!"

Bu parçada önemi vurgulana anlatım niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akıcılık B) İçtenlik C) Derinlik

D) Özlülük E) Açıklık

Saat
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret107826